Какво е истината? Труден въпрос, но аз съм го решил за себе си, като си казвам, че истината е онова, което „вътрешният глас“ ти нашепва. 

– Махатма Ганди

Боуен терапевтът Радослав Георгиев с един от малките си клиенти.
Боуен терапевтът Радослав Георгиев с един от малките си клиенти

Преди много години при нелеп инцидент моят брат пострада и след дълго време в състояние на будна кома, остана парализиран на легло. Рехабилитацията му бе продължителна и скъпа. Всички традиционни методи не помагаха, лекарите бързо ни забравиха, всяко раздвижване му причиняваше болка и натоварваше и него и терапевта. Чудих се как да помогна и дали съществува метод, който да е щадящ еднакво и за пациента, и за терапевта. Такъв, който да може да възстанови брат ми до състояние да се самообслужва. Изчетох много литература, запознах се с различни холистични методи на лечение, терапии, духовни практики и други.

През едно лято Боуен терапията застана пред мен така неочаквано, както се бе случил и инцидента в живота на брат ми. Всичко което изчетох звучеше невероятно и фантастично, експертите бяха категорични: Боуен е техника, която възстановява, като щади пациента. Бях привлечен безвъзвратно. Имах щастието да се обучавам при едни от най-добрите Боуен инструктори от Австралия. Учех, работех и се радвах на всяко постижение, след всяка облекчена болка и положителна обратна връзка от пациентите.

Практикувам и виждам какво може Боуен техниката. Вече знам, че тя не е просто фантастична и невероятна, а този вид терапия е едно прекрасно средство, чрез което тялото ни създава равновесие.  Клиентите ми споделят, че се чувстват по-издръжливи на ежедневните натоварвания и стрес и ползват Боуен терапията, за да поддържат здравето си.

За мен
Боуен терапевтът Радослав Георгиев в „По-иначе с Гергана“

Днес е най-подходящото време да си позволите да бъдете щастливи. Не го отлагайте! Нека не започваме всичко „… от утре“. Случвало ли ви се е да си казвате това „…от утре!“? Ще започна диета, но от утре. Ще спра цигарите от утре… от утре… от утре… ще живея, но от утре… А защо не от днес?!

Изпробвайте нещо ново: Налейте си чаша топло кафе или чай. Останете пет минути в мълчание. Опитайте се да видите как изглеждате. Намръщени и загрижени ли сте? Забързани и уморени? Залива ли ви чувството на вина или страх, че няма да успеете със сроковете, няма да се справите с всичките си задължения?! Усмихнете се. Спомнете си нещата, които ви правят силни, уверени и щастливи. Благодарете, че те присъстват в живота ви. Помислете и за себе си. Ако вие не се чувствате щастливи как тези, които обичате ще бъдат?

Погрижете се за себе си. В основата на всичко стои начинът, по който ние възприемаме нещата. Важно е да изградим умение да се грижим за душата и тялото си, да се грижим за себе си. Това ни дава и възможност да контролираме нивата на ежедневния стрес и усещането си за щастие. От раждането ни до този миг телата ни се променят. Променя се мисленето ни, мирогледа, желанията, хората около нас, любовта и омразата ни… Всичко се променя непрекъснато. Дори в момента пишейки тези редове аз и вие се променяме. Можем ли да управляваме този процес на промяна в нас или сме само наблюдатели? Дали е възможно да променяме себе си по – успешно от колкото знае науката за това?

Дорийн Върчу, доктор по психология и автор на десетки книги казва, че: “ Можете да променяте живота си без ограничения. Всичко, което се иска от вас, е твърдо да решите какво желаете – и да очаквате промяната. Ключовата дума тук е „твърдо”, защото колебливите решения водят до колебливи резултати.“

Нима от нас се иска само да пожелаем да се променяме? Да пожелаем твърдо и решително и резултатите сами ще дойдат!?

Практика ми с Боуен терапията го доказва ежедневно. Наистина е важно намерението за промяна. То е онзи ключ, който търсим всеки път, когато се почувстваме в задънена улица. Уморени сме от себе си, от хората около нас, от болката в душата и тялото ни. Тези последните, душата и тялото са взаимно свързани и ако някой започне да лекува тялото ви, без да се вгледа в душата ви, не очаквайте големи резултати.

Пожелайте си и бъдете категорични, смели, решителни. Пристъпете към действие с ясно намерение за промяна и тя ще дойде. Независимо дали сега го вярвате.

Тялото и умът ни имат способността да се самолекуват, при положение, че го пожелаем и им позволим.

Нека започнем от днес!

Радослав Георгиев, Боуен терапевт в Артеса – Център за Боуен терапия.

Квалифициран Боуен терапевт, акредитиран от Австралийската Академия за Боуен терапия (ААБТ) и Българската Асоциация по Боуен Терапия (БАБТ).

Артеса – Център за Боуен терапия